روز غدیر یادآور حادثه بزرگی است که در تاریخ اسلام اتفاق افتاد

۶ مطلب در مرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

همه آنچه که باید درباره عید غدیر بدانیم

چرا ماه ذی الحجه را «شهر الولایه» می گویند؟ / روزی که پیامبر عمامه خود را بر سر امام علی(ع) گذاشت/ اهمیت تعیین ساعت برگزاری عید غدیر چیست؟/ نخستین خطبه غدیریه را چه کسی خواند؟/ چرا برخی از صحابه هم مراسم غدیر را نادیده گرفتند؟/ وقتی فیلسوف فرانسوی هم گلایه می کند!

 

در فرهنگ مسلمانان، بعضی روزها به دلیل برکت و خیری که در آنهاست، عید نامیده شده است. یکی ازاین روزها، روز عید غدیر خم، یعنی هیجدهم ذیحجه است که رسول اکرم(ص)، امام علی علیه السلام را به جانشینی خود به مردم معرفی کرد. البته جانشینی علی علیه السلام سال ها پیش در مکه و در جمع خاندان هاشم انجام گرفته بود، ولی در غدیر، به اطلاع عموم رسید. غدیر، نه تاریخ است، نه جغرافیا و نه روایت، بلکه ماجرای ولایت است، حتی بعضی از بزرگان دین اسلام این ماه را «شهرالولایه‌» نامیدند، چرا که در ‌ماه‌  ذی‌حجه‌الحرام‌ هم‌ علاوه بر واقعه غدیر،‌روز مباهله هم  اتفاق افتاد‌ که در  ‌آن‌ هم‌  به وضوح به  ‌مسأله‌ ولایت‌  اشاره شده است.

 

عکس ها؛ مکان غدیر خم در این سالها

عمامه پیامبر بر سر امام علی(ع)

واقعه غدیر خم، یکی از مسلّم‏ترین مسائل تاریخ اسلام است که صدها مورخ و مفسر شیعه و سنی  آن را نقل کرده اند و افرادی چون ابوریحان بیرونی، خواجه نصیرالدین طوسی و فارابی نیز بر همین اساس، به تحلیل فلسفه «امامت» پرداخته اند. ابن سینا نیز به موضوع نص (حدیث صریح غدیر)، در کتاب شفا پرداخته و آن را بهترین راه برای تعیین جانشین دانسته است. نقل است پیامبر صلی‏ الله‏ علیه‏ و‏آله در غدیر خم عمامه خود را، که «سحاب» نام داشت، به عنوان تاج افتخار بر سر امیرالمؤمنین علیه السلام قرار دادند و انتهای عمامه را بر دوش آن حضرت آویختند و فرمودند «عمامه تاج عرب است».

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
احمد یوسفی

سوالات حقیقت غدیر خم

سوال 1 از  9 
1. سوال ۲ امتیاز
پیامبر اکرم‌ صلی الله علیه و آله کدام‌یک از دلایل زیر را برای فضیلت دادن علی‌علیه‌السلام توسط مردم بیان فرمودند؟

  ۱-نماز را به پا دارید و زکات را بپردازید.
  ۲-تبلیغ واقعه‌ی غدیر و دستور به پذیرش ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام.
  ۳-اجرای امر به معروف و نهی از منکر.                                                                              ۱- . با توجه به مفاهیم کدام یک از آیات زیر می‌فهمیم که با انتصاب امیر المؤمنین علیه السلام به جانشینی پیامبر صلی الله علیه و آله در روز غدیر خم، دین مسلمانان کامل و نعمت خداوند بر مسلمین تمام می‌شود و اسلام دین مورد رضایت خداوند است؟

  سوره مائده:آیه ۳
  سوره مائده:آیه ۵۵
  سوره نور:آیه  55                                                                                                       سوال 3 از ۹
3. سوال ۲ امتیاز
پیامبر اکرم‌ صلی الله علیه و آله کدام‌یک از دلایل زیر را برای فضیلت دادن علی‌علیه‌السلام توسط مردم بیان فرمودند؟

  -زیرا هیچ‌گونه علمی نیست مگر آن که خداوند آن را در پیامبر صلی الله علیه و آله جمع کرده و هیچ علمی نیست مگر آن که پیامبر صلی الله علیه و آله آن را به علی‌علیه‌السلام آموخته باشد.زیرا خداوند او را فضیلت داده است.زیرا او افضل مردم بعد از پیامبر از زن و مرد است تا زمانی که خداوند روزی را نازل می‌کند و خلق باقی هستند.
  زیرا خداوند او را فضیلت داده است.
  زیرا او افضل مردم بعد از پیامبر از زن و مرد است تا زمانی که خداوند روزی را نازل می‌کند و خلق باقی هستند.                                                               سوال 4 از ۹
4. سوال ۲ امتیاز
کدامیک از فرازهای زیر از فضایل امیرالمؤمنین علی‌علیه‌السلام می‌باشد که توسط پیامبر صلی الله علیه و آله در روز غدیر بیان شده است؟

  او اولین کسی است که به خدا و رسولش ایمان آورد، هیچ‌کس در ایمان به پیامبرصلی الله علیه و آله بر او سبقت نگرفت.
  -او اوّلین مردم در نماز گزاردن و عبادت خداوند با پیامبرصلی الله علیه و آله بود.
  او کسی است که جانش را فدای پیامبرصلی الله علیه و آله نمود و در خوابگاه وی خوابید.                                                                                              سوال 5 از ۹
5. سوال ۲ امتیاز
منظور خداوند از «امامٍ مبین» در سوره یس {آیه: و کلُّ شیءٍ احصیناه فی امامٍ مبین} چه کسی است؟

  وجود مقدّس پیامبر اکرم‌صلی الله علیه و آله.
  وجود مقدّس امیرالمؤمنین‌علیه‌السلام.
  قرآن کریم.                                                                                                                  سوال 6 از ۹
6. سوال ۱ امتیاز
طبق فرمایش پیامبرصلی الله علیه و آله در روز غدیر، منظور خداوند از «جنب الله» در آیه {ان تقول نفسٌ یا حسرتا علی ما فرّطتُ فی جنب الله} کیست؟

  امیرالمؤمنین علی ‌علیه‌السلام.
  پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله.
  امام زمان‌ علیه‌السلام.                                                                                             سوال 7 از ۹
7. سوال ۲۰ امتیاز
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در خطبه‌ی غدیر، پس از این که ‌فرمودند: “”ای مردم! قرآن به شما می‌شناساند که امامان بعد از علی علیه السلام فرزندان او هستند”” کدام آیه از قرآن را به عنوان شاهد فرمایش خویش ذکر می‌کنند؟”

  ما یُبَدَّلُ الْقَوْلُ لَدَیَّ (ق-۲۹)
  وَ کُلَّ شَیْءٍ أَحْصَیْناهُ فی إِمامٍ مُبینٍ (یس-۱۲)
  وَ جَعَلَها کَلِمَهً باقِیَهً فی عَقِبِهِ (زخرف-۲۸)                                                                سوال 8 از ۹
8. سوال ۱ امتیاز
طبق فرمایش پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در خطبه‌ی غدیر، بالاترین امر به معروف چیست؟

  ۲-تبلیغ واقعه‌ی غدیر و دستور به پذیرش ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام.
  ۱-نماز را به پا دارید و زکات را بپردازید.                                                                               سوال 9 از ۹
9. سوال ۲۰ امتیاز
لطفا مشخصات کامل خود را به همراه تلفن بصورت زیر ارسال نمائید؟

  عضو وب سایت شوید سپس وارد وب سایت شده و در مسابقه شرکت نمائید تا بصورت خودکار مشخصات کاربری شما ثبت گردد.
  noghteheasrar@iran.ir
  ۰۹۳۶۶۰۶۲۵۲۳ noghteheasrar@   

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
احمد یوسفی

واقعه غدیر خم

واقعه غدیر

واقعه غدیر از مهم‌ترین وقایع تاریخ اسلام است که در آن، پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) هنگام بازگشت از حجةالوداع در ۱۸ ذی‌الحجه سال دهم قمری در مکانی به نام غدیرخم، امام علی (علیه‌السّلام) را ولی و جانشین خود معرفی کرد و حاضران که بزرگان صحابه نیز در میان‌شان بودند در آنجا با امام علی (علیه‌السّلام) بیعت کردند. پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و دیگر معصومان این روز را عید خوانده‌اند و مسلمانان، به‌ویژه شیعیان این روز را جشن می‌گیرند. گفتنی است واقعه غدیر در تمامی کتب شیعه و در کتب‌ معروف اهل سنت به صورت متواتر نقل شده است.

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
احمد یوسفی

مسابقه بزرگ حقیقت غدیر خم

بسمه تعالی
انجمن علمی فرهنگی نقطه اسرار برگزار می کند:
مسابقه بزرگ حقیقت غدیر خم
موضوع:
-کتاب خوانی ٰپاسخگوئی به سئوالات تستی در وب سایتهای:
www.noghteheasrar.ir
www.shpardis.ir
منابع: وب سایتهای مذکور
-وبلاگ نویسی
-ارسال جملات مختص غدیر در فضاهای مجازی اعم از کلیه فضاهای پیام رسان
نحوه ارسال ادرس فضاهای ایجاد شده:
از طریق ربات پیام رسان اسرار عالم:
@asrarealam_bot
تماس:۰۹۳۶۶۰۶۲۵۲۳
اهداء جوایز به ۳۰ نفر شرکت کننده برتر بصورت قرعه کشی
مشارکت کنندگان:
موسسه فرهنگی هنری عرشیان ٰ شهرداری ٰ شورای شهر بومهن و اداره ارشاد اسلامی شهرستان پردیس

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
احمد یوسفی

« دانستنیهای عید غدیر خم » 5

13-آیا می دانید ابلاغ پیام غدیر ؛ دشوارترین تکلیف پیامبر(ص) بوده است ؟

آنهایی که در سقیفه نشستند سوابقشان با پیامبر طولانی بود و تازه مسلمان شده نبودند. بعضی از اینها از مکه مسلمان شدند و با پیغمبر در آن هجرت بودند. ولی با این همه زیر بار نرفتند و با استدلال‌هایی که اگر علی(ع) بیاید اختلاف پیدا می‌شود.

در آستانه عید غدیر خم هستیم؛ عیدی که در واقع سالگرد ــ به تعبیری ــ سخت ترین تکلیف رسول اعظم(ص) بود؛ طوری که خداوند خطاب به نبی اعظم فرمود: "بلغ ما انزل الیک..." یعنی آنچه که نازل شده است و وظیفه‌ای که در قبال آن داری را اعلام و ولایت علی بن ابی طالب(ع) را ابلاغ کن؛ و در دنباله‌اش می‌فرماید: "إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَه" اگر نکردی، رسالتت را انجام نداده ای.

* حادثه بزرگ غدیر

روز غدیر یادآور حادثه بزرگی است که در تاریخ اسلام اتفاق افتاد؛ مطلبی که در طول دوران رسالت پیغمبر(ص) مکرر از سوی آن بزرگوار در حلقه های کوچکتر ــ مانند حلقه عشیره اقربین ــ گفته شده بود و در آن روز در یک جمع بسیار بزرگتر مطرح شد. غدیر جایی نیست که افراد به صورت عادی به آنجا بروند؛ بلکه پیامبر(ص) دستور داد که افرادی که به سرزمین خود می‌رفتند برگردند و آنها که عقب تر هستند نیز خود را برسانند و در آنجا تجمع کنند. پیامبر از جهاز شتر، منبری ساخت و آن مأموریتی که خدا با ادبیات و تعبیری تهدیدآمیز به پیامبر فرموده بود را ابلاغ کرد.

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
احمد یوسفی

« دانستنیهای عید غدیر خم » 4

10- آیا می دانید سرچشمه جاودانگی غدیر چیست؟


ـ دو آیه قرآن که اهل سنت با اسناد صحیح می‌گویند که مربوط به غدیر است و این باعث جاودانگی حادثه غدیر شده است:

الف- در آیه 67 سوره مائده خداوند می‌فرماید: «یا أَیهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ یعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لا یهْدِی الْقَوْمَ الْکافِرین» یعنی ‏اى پیامبر! آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است، کاملًا (به مردم) برسان! و اگر نکنى، رسالت او را انجام نداده‏اى! خداوند تو را از (خطرات احتمالى) مردم، نگاه مى‏دارد و خداوند، جمعیت کافران (لجوج) را هدایت نمى‏کند.

در ده‌ها کتاب اهل سنت آورده‌‌اند که این آیه مربوط به غدیر خم است.

یکی از علمای سلفی، آقای آلوسی متوفای 1270 در کتاب روح المعانی جلد 6 صفحه 193 اینگونه نقل می‌‌کند که: عبد الله بن مسعود گفته که در زمان پیامبر، ما این آیه را اینطور می‌‌خواندیم: «یا اَیها الرَسول بَلِّغ ما اُنزِلَ اِلَیکَ مِن رَبِّک أنَّ عَلِیاً ولِی المُؤمِنِین واِنْ لَم تَفعَلْ فَما بَلَّغتَ رِسالَته».

این مطلب کوچکی نیست و آلوسی هم کوچکترین اشکال سندی و مناقشه‌‌ای بر آن نمی‌کند.

یکی دیگر از مفسران نامی اهل سنت ابن ابی حاتم است که در جلد 4 صفحه 1172 تفسیرش می‌گوید که این آیه در حق حضرت علی علیه‌السلام نازل شده و جالب است که او می‌گوید من در این کتاب صحیح ترین روایت را انتخاب کردم.

و وقتی ابن تیمیه به تفسیر ابی حاتم می‌‌رسد می‌گوید که این تفسیری است که مطالب دروغین ندارد و احادیثش قابل اعتماد است و اینها بیانگر آن است که آیه در حق حضرت علی علیه‌السلام نازل شده و نشانه جاودانگی واقعه غدیر خم است.

ب- در آیه 3 سوره مائده خداوند متعال می‌فرماید: «...الْیوْمَ یئِسَ الَّذینَ کَفَرُوا مِنْ دینِکُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْیوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی‏ وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دینا...»

یعنی امروز، کافران از (زوال) آیین شما، مأیوس شدند بنابراین، از آنها نترسید! و از (مخالفت) من بترسید! امروز، دین شما را کامل کردم و نعمت خود را بر شما تمام نمودم و اسلام را به عنوان آیین (جاودان) شما پذیرفتم... ‏

جبرئیل بعد از منصوب کردن حضرت علی علیه‌السلام به امامت و برای اولین بار در طول 23 سال نازل می‌شود و می‌گوید که خداوند فرمود: امروز من دین را کامل کردم و امروز از اسلام راضی هستم و قبل از این اعلام رضایت نکرده است.

تبریک خلیفه دوم به علی(ع) بعد از خطبه پیامبر در غدیر

در روایتی منقول از خطیب بغدادی در کتاب تاریخ بغداد جلد 8 صفحه 284 اینگونه آمده که در روز 18 ذی الحجه در محل غدیر خم و پس از آنکه پیامبر (ص)، حضرت علی علیه‌السلام را به عنوان خلیفه و جانشین خود نصب کرد این آیه بر پیامبر نازل شد.

و در ادامه می‌نویسد: پس از آنکه حضرت علی علیه‌السلام به مقام امامت منصوب شد خلیفه دوم آمد و در مقابل آن حضرت ایستاد و گفت: بخ بخ لک یابن أبی طالب، أصبحت مولای ومولى کل مسلم؛ به ! به ! ای فرزند ابی‌طالب امروز مولای من و مولای همه مسلمانان شدی!

حال آنهایی که می‌گویند خداوند، محبت حضرت علی علیه‌السلام را در روز غدیر مشخص کرده است. باید از آنها پرسید آیا محبت آن حضرت تبریک دارد؟ مگر در قرآن کریم نیامده: المومنون بعضهم اولیاء بعض، اگر پیامبر هم در غدیر خم مرادش این باشد که هر کس مرا دوست دارد علی علیه‌السلام را نیز دوست دارد. آیا این خلل در حکمت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله ایجاد نمی‌کند که 120 هزار نفر جمعیت را با شرایط و سختی، به خاطر دوستی علی علیه‌السلام نگه دارد؟!!

ابن کثیر در کتاب تاریخ اسلامش به نام البدایه و النهایه جلد 7 صفحه 350 اینگونه نقل می‌کند که خلیفه دوم آمد و در مقابل حضرت علی علیه‌السلام ایستاد و گفت: هنیئاً لک یابن أبی طالب أصبحت الیوم ولی کل مؤمن». ای فرزند ابوطالب! مبارک باد بر شما که امروز ولی امر تمام مؤمنان گشتی!

(أسد الغابة لابن الأثیر ج 4 ص 28، البدایة والنهایة ج 7 ص 350 (386) تاریخ مدینة دمشق ج 42 ص 220)

کلمه «ولی» یعنی چه؟ / دلالت کلمه ولی در کلام خلیفه اول و دوم به خلافت، زعامت و رهبری

حال آیا کلمه ولی مانند کلمه مولا شبهه دارد؟ در کتاب صحیح مسلم جلد 5 صفحه 152 حدیث 4468 عمر خطاب می‌گوید: «فَلَمَّا تُوُفِّی رَسُولُ اللَّهِ (ص) قَالَ أَبُوبَکْر أَنَا وَلِی رَسُولِ اللَّهِ ثُمَّ تُوُفِّی أَبُو بَکْر وَأَنَا وَلِی رَسُولِ اللَّهِ صلى الله علیه وسلم وَوَلِی أَبِی بَکْر.»

یعنی پیامبر که از دنیا رفت ابوبکر گفت من ولی و خلیفه بعد از پیغمبرم. بعد از این که ابوبکر از دنیا رفت من ولی و خلیفه پیغمبر و ولی و خلیفه ابوبکرم.

یا ابوبکر می‌گوید: «وُلِّیتُ أمرکم ولست بخیرکم» ؛ من ولی شما هستم درحالی که بهترین شما نیستم. ابن کثیر سلفی هم در کتاب البدایة والنهایة، ج 6 ، ص 301 می‌گوید: وهذا إسناد صحیح. سند این روایت صحیح است.

در تاریخ طبری، ج 3 ص 429، آمده که ابوبکر در رابطه با عمر می‌‌گوید: «ولیت علیکم عمر»؛ من عمر را ولی و خلیفه شما قرار دادم.

سؤال روشن ما از کسانی که کلمه «ولی» و «مولا» در حدیث متواتر غدیر را به معنای دوست می‌‌گیرند،‌ این که شما چرا و به چه دلیل وقتی کلمه «ولی» در رابطه ابوبکر و عمر به کار می‌رود به معنای ولی امر، خلیفه و حاکم می‌دانید اما اگر در رابطه با حضرت علی علیه‌السلام استعمال می‌شود به معنای دوست می‌گیرید؟!

وهابیت، فرقه‌ای برای جدایی پیامبر و اهل بیت از امت اسلام است
منبع : آیت‌الله سیدمحمد حسینی قزوینی سایت موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر (ع)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11- آیا می دانید نخستین خطبه غدیریّه را چه کسی خواند؟

حدود سی سال پس از اجتماع عظیم و بی نظیر مسلمانان در غدیر خم، اولین اجتماع گسترده مردم در سالگرد آن روز تاریخی و سرنوشت ساز در ایام حکومت امیرالمؤمنین (ع) و حضور آن حضرت در کوفه اتفاق افتاد، روزجمعه ای مصادف با سالگرد غدیر خم شد و علی (ع) فرصت را مناسب دید تا در اجتماع مردم در نماز جمعه، خطبه ای در معرفی غدیر و تبیین ابعاد گوناگون آن ایراد نماید و مسلمانانی را که عصر پیامبر خد (ص) را درک‌ نکرده بودند و غالباً از جریان غدیر بی اطلاع بودند، و اگر هم سخنی شنیده بودند باز به عمق حادثه غدیر پی نبرده بودند، با غدیر خم آشنا کند. نخستین مجلسی که در سی امین سالگرد غدیرخم تشکیل شد، همراه باسخنرانی شخص اول جریان غدیر بود، امیرالمؤمنین (ع) در آن مجلس ازغدیرخم به عنوان عید بزرگ مسلمانان یاد  و بدین ترتیب سنّت حسنه عیدگرفتن روز غدیر را پی ریزی کرد، و در حقیقت آغاز جشن های غدیر که در طول تاریخ شیعه از اعیاد مهم به شمار آمد باهمان خطبه غدیریه امیرالمؤمنین (ع) بود.
منبع : سایت عقیق
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12- آیا می دانید مومنان در روز عید غدیر چه وظیفه ای دارند؟

امیرمؤمنان علی علیه السلام درباره وظایف مؤمنان در روز عید غدیر فرمود: «[در این روز] با گسترش دادن در هزینه و لوازم خانواده‏ تان به سوی آنان بروید و به برادرانتان نیکی کنید. خدای را برای آنچه به شما بخشیده است، سپاس گویید. با هم باشید؛ که خداوند، جدایی و پراکندگی شما را سامان می‏ بخشد. به یکدیگر نیکی کنید؛ که خداوند، الفت شما را پایدار می‏سازد. نعمت‏های خدا را به همدیگر هدیه دهید؛ که خداوند چندین برابر عیدهای پیشین و عیدهای آینده به شما پاداش می‏دهد؛ پاداشی که ویژه چنین روزی است. نیکی‏ کردن در این روز، ثروت را ثمر بخش می‏ سازد و بر عمر می‏ افزاید. هم‏دردی کردن و مهرورزی با یکدیگر در این روز، رحمت خداوندی را جلب می‏کند. آن اندازه که توان دارید از فضل خداوند برای برادران و خانواده‏ تان با بذل آنچه موجود است، آماده و فراهم سازید. لبخند و شادمانی را میان خویش و در برخوردهایتان آشکار سازید و ستایش و سپاس خداوند را بر آنچه به شما بخشیده است، نمایان کنید».
منبع : سایت عقیق
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
احمد یوسفی